5 Banksy’s die niet van Banksy zijn

Banksy is nog altijd de baas als het gaat om street art, straatkunst of uncommissioned urban art. Hoe je het ook wilt noemen. Zijn naam is bekend bij het grote publiek, maar te vaak wordt er werk van andere kunstenaars toegewezen aan Banksy. Het is ook niet altijd even makkelijk om een Banksy te spotten en iedereen wil graag geloven dat het een echte Banksy is op zijn muur. Vandaag is het tijd om voor goed af te rekenen met vijf werken van “Banksy” en credit te geven aan de kunstenaars die het echt verdienen.

Julien Fanton D'andon
Logo Bad Panda Records, ontwerp Julien Fanton D’andon

De panda met twee revolvers. Online is van alles te koop met dit als print, zie bijvoorbeeld hier op Amazon.com. Maar ook als je in Londen een winkel binnenloopt met Banksy t-shirts, dan is de kans groot dat deze panda ertussen hangt. Banksy heeft er echter helemaal niets mee te maken. De panda is het logo van Bad Panda Records en is ontworpen door Julien Fanton D’Andon.

Dolk
Werk van Dolk

Dolk is een street artist uit Noorwegen en gebruikt net als Banksy vaak stencils voor zijn werk op straat. Tel daarbij op zijn stijl en gevoel voor humor en er zijn al snel overeenkomsten met Banksy. Zeker in het begin van zijn carrière kreeg hij wat kritiek dat hij zich wellicht te veel liet beïnvloeden door Banksy. Dolk bleef lekker zijn eigen ding doen en is groter dan ooit te voren. Meer werk van Dolk.

FAKE
Werk van FAKE

Deze afbeelding van een jonge en een meisje wordt helaas te vaak gezien als een Banksy. Deze zwarte silhouetten zijn echter van de bekende Nederlandse street artist FAKE. Met name in Amsterdam is zijn werk vaak te zien. Meer werk van FAKE.

Nick Walker
Werk van Nick Walker

Nick Walker is een kunstenaar wiens werk wel vaker wordt vergeleken met dat van Banksy. Er zijn zelfs sommige die roepen dat Banksy een alter-ego is van Nick Walker, of andersom. Niets van geloven. Het werk van Walker dat het vaakst wordt toegewezen aan Banksy is deze met een exploderende rat. Meer werk van Nick Walker.

Jamie Paul Scanlon
Werk van Jamie Paul Scanlon

De meest recente “Banksy”, getiteld Paint to Escape. Van de 5 is dit de enige die bewust zo gemaakt is dat deze op Banksy moet lijken. De rat en de rode tekst komen veelvuldig voor in het echte werk. Na enkele dagen gaf de maker, Jamie Paul Scanlon, echter al toe dat hij erachter zat.

Het echte werk van Banksy zien? Bekijk het hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *